xxx

AYAM KAMPUNG
Mula diternak pada 1997. Pada masa ini terdapat 3 reban dua tingkat untuk ayam dewasa, 1 reban besar untuk anak ayam sederhana, 2 reban kecil untuk anak ayam.
LEMBU
Mula diternak pada 2003. Terdapat kandang yang berukuran 12'x32'.
INKUBATOR / ALAT PENETASAN
Mula digunakan pada 2003. Aktiviti membuat dan menjual inkubator dilakukan secara kecil-kecil.

################################################################################################

Thursday, October 14, 2010

PROSES PEMBINAAN REBAN

Kamal dan Zul (member sekampung) yang buat reban ni. Gambar-gambar proses pembinaan akan dimasukkan

 11 Okt  :-    Gali tanah dan  buat tapak.
 12 Okt   -    Ikat batu blog 2 baris. 8 kampit simen digunakan.



13 Okt  -  Buat kayu alas atas batu blok dan tiang.  
                Potong tiang kayu (3" x3")- 20 batang untuk fit BRC 6' x 10'

14 Okt  -  Tiang dan kayu alas dipasang.


16 Okt -  BRC dah dipasang. Selepas ni nak naik bumbung 
                dan pasang pintu

1 comment:

  1. Anda ingin mendapat perkhidmatan membina reban ayam daging bolehlah berurusan dengan pihak syarikat kami HAMAS GOLD. Kos reban ayam yang dibina bergantung kepada jenis reban iaitu reban terbuka mahupun yang tertutup. Kos lain juga perlu dilihat darisegi kualiti kayu yang digunakan (fullwood atau mixwood) terpulang kepada pengusaha sendiri.
    manakala keluasan reban ayam pula bergantung kepada permintaan pelanggan , keluasan tanah (panjang timur ke barat) dan kuantiti ayam yang ingin dibela. Bilangan minima yang dicadangkan kepada pengusaha ayam pedaging yang ingin berniaga adalah 10000 – 15000 ekor/sepusingan.
    Syarikat kami juga telah mendapat kepercayaan daripada pelanggan yang pernah mengunakan khimat membina reban dari saya apabila meminta kami untuk membina reban baru untuk menambah kapasiti ayam ternakannya.
    Saya juga akan memberi dorongan atau tunjuk ajar cara menternak ayam daging yang menguntungkan (tanpa yuran) kepada sesiapa yang mendapat perkhimatan membina reban daripada syarikat saya selama tiga pusingan atau mahir terutamnya bagi pengusaha baru kerana saya juga berada dalam dalam bidang ayam daging.
    Anda boleh menghubungi saya :
    MUHAMAD MUSTAKHIM BIN ABDUL HAMID
    017-4518638 / 012-4040378 atau email di hamasgold@gmail.com

    ReplyDelete