xxx

AYAM KAMPUNG
Mula diternak pada 1997. Pada masa ini terdapat 3 reban dua tingkat untuk ayam dewasa, 1 reban besar untuk anak ayam sederhana, 2 reban kecil untuk anak ayam.
LEMBU
Mula diternak pada 2003. Terdapat kandang yang berukuran 12'x32'.
INKUBATOR / ALAT PENETASAN
Mula digunakan pada 2003. Aktiviti membuat dan menjual inkubator dilakukan secara kecil-kecil.

################################################################################################

Saturday, January 9, 2010

REZEKI TEMPAT BARU/ UBAT AYAM

2010 bertugas di tempat baru. Hari ke 3 je, rakan sejawat beli inkubator. Yg best org lain (agen yg tak dilantik) yg buat promo. Hari yg yg sama dapat call dari Simpang Renggam dan Air Keroh Melaka nak inkubator. Alhamdulillah.

Baru-baru ni ayam ada tanda-tanda sakit-berak kapur dan termenung serta tercunggap. Berdiri pun tak nak. Yg sakit d kuarintin dan beri minum air yg dicampur dgn daun hempedu ular tanpa makanan lain. Sekarang byk yg dah pulih. Yg gol pun ada tapi d manafaatkan-jadi baja pokok. Yg tak best ayam jantan yg kuarintin, bila dah baik dan campur member lain-terus sparring. Agak dah tak kenal kawan lama.

So sekarang member penternak ramai yg nak pokok tu sampai tak de stok. Now sedang semai yg baru. Pokok di beri free of charge tapi kena ambil sendiri. Yg tak dapat ambil sendiri nanti saya postkan seednya, so kena msj alamat.

10 inkubator telah diambil oleh tuannya.

No comments:

Post a Comment

Post a Comment